Thursday, October 4, 2007

Desert Ciku

Bahan2:
5 biji buah ciku
2 biji strawberry
krim putar
1 cawan susu cair
gula
krim cair

Cara2:
Buah ciku dan strawberry di potong dadu.
Susu cair ci campur dengan krim cair.
Campurkan buah ciku dan strawberry kedalam campuran susu cair dan krim cair.
Masukkan campuran tadi kedalam bekas desert yang boleh dibakar.
Taburkan gula di atas campuran dan bakar didalm microwave atau menggunakan gas spray.
Sapukan krim putar keatas desert ciku untuk melazatkan lagi desert ini.
Masukkan ke dalam peti sejuk.

Baked Apple Slices with Peanut Butter Crumble

Bahan2:
4 cawan kepingan epal
1 cawan gula kastor
1 cawan tepung gandum
3 sudu kecil marjerin
1 cawan quaker oat
½ sudu teh serbuk kayu manis
1 cawan peanut butter (kasar)

Cara2:
Panaskan ketuhar pada suhu 350F', Griskan loyang bersaiz 9 inci persegi
Didalam bekas, gaulkan epal bersama 3/4 cawan gula dan 1/4 cawan tepung.
Masukkan kedalam loyang pembakar.
Ratakan dan titikan dengan 2 sudu kecil marjerin
Campurkan oat,lebihan tepung dan gula bersama serbuk kayu manis, ketepikan.
Cairkan 1 sudu teh marjerin bersama peanut butter diatas dapur gas.
Sejukan sebentar dan gaulkan bersama-sama campuran oat dan tepung tadi sehingga menjadi seperti serbuk roti.
Taburkan ke atas epal tadi.
Bakar selama 40 mins atau sehingga epal lembut dan kekuningan.

Aiskrim Karstad

Bahan2:
1 bungkus agar-agar
3 sudu tepung karstad
300 gm gula kastor
1 tin susu cair

Cara2:
Masukkan gula kastor dan susu cair ke dalam mesin adunan dan pukul sehingga kembang.
Masak agar-agar dengan sedikit air sehingga cair dan masukkan tepung karstad yang telah di bancuh dengan air masak bersama agar-agar sehingga menjadi pekat.
Kemudian masukkan kedalam mesin adunan dan di pukul sehingga kembang.
Setelah kesemua bahan telah di pukul kembang masukkan ke dalam bekas dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.

Biskut Pistacio

Bahan2:
100 gm mentega
80 gm gula kastor
2 biji kuning telur
150 gm tepung berserbuk penaik
100 gm pistacio, dicincang kasar

Cara2:
Putar mentega bersama gula kastor hingga sebati.
Kemudian masukkan kuning telur. Kacau lagi.
Masukkan tepung berserbuk penaik.
Uli adunan hingga menjadi doh.
Bentuk doh bulat sederhana besar.
Kemudian dileperkan sedikit.
Tekan pistacio di atasnya. Buat hingga habis doh.
Bakar pada suhu 190 darjah Celcius selama 15 hingga 20 minit.

Biskut Coklat

Bahan2:
400 gm mentega
1 biji telur putih
200 gm gula aising
½ sudu teh esen vanila
500 gm tepung
50 gm serbuk koko

Cara2:
Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celcius dan siapkan dulang pembakar.
Putar mentega bersama gula aising hingga kembang kemudian masukkan putih telur dan putar lagi hingga semua adunan kembang.
Masukkan tepung gandum dan serbuk koko dan putar sebati adunan.
Rehatkan dalam peti sejuk selama 15 minit.
Gunakan acuan yang dipilih dan terap di atas dulang pembakar.
Anda boleh menghias bahagian atasnya dengan gula aising.
Bakar selama 15 hingga 20 minit.

Biskut Badam Berhias

Bahan2:
Mentega 125 gm
Gula aising 60 gm
Kuning telur 1 biji
Badam kisar 50 gm
Tepung gandum 200 gm
Badam berkulit di potong dua 100 gm

Cara2:
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Masukkan kuning telur pukul hingga sebati.
Campurkan badam kisar diikuti dengan tepung gandum.
Uli sebati canai & terap.
Sapu dengan kuning telur & hiaskan dengan badam bakar hingga masak.
Hias mengikut kegemaran anda atau dengan coklat cair.

Tambahan:
Masa membakar 15 minit
Suhu ketuhar 160'C
Jumlah biskut 26 keping

Laksa Sarawak

Bahan2:
BAHAN A
Perencah laksa Sarawak
1 bungkus bee hoon (direbus)
3 sudu serbuk kari ayam/daging
10 biji limau kasturi (dibelah dua)1 bungkus 'fish cake' (dihiris nipis)
Air
Minyak masak
Garam dan ajinomoto secukup rasa

BAHAN B
5 keping tauhu (digoreng dan dihiris nipis/dadu)
1 mangkuk besar taugeh (ditanak)
3 telur ayam (dipukul, goreng, dan hiris nipis)
Bawang goreng
Ayam (ambil isi, rebus, dan hiris nipis)

BAHAN C (Sambal)
10 tangkai cili merah (dikisar)
3 biji bawang merah (dikisar)
Seulas bawang putih (dikisar)
Segenggam udang kering (dikisar)

Cara2:
Panaskan minyak, tumiskan perencah laksa Sarawak hingga naik bau.
Tambahkan air (untuk kuah) dan gaul hingga sebati.
Masukkan serbuk kari. Jika mahu kuah lebih pedas, masukkan lebih banyak serbuh kari.
Masukkan 'fish cake' yang telah dihiris nipis.
Tambahkan bahan perasa.
Ambil semangkuk bihun (untuk seorang) dan tuangkan kuah ke dalam mangkuk tersebut.
Ambil sedikit BAHAN B dan taburkan ke atas bihun.
Perahkan limau kasturi.
Jika suka makan pedas, ambil sedikit BAHAN C dan gaulkan bersama bihun tersebut.
Selain menggunakan isi ayam yang telah dihiris nipis, and juga boleh menggoreng ketulan ayam sebelum menumis perencah laksa Sarawak dan masakkan sekali di dalam kuah laksa.

Laksa Pulau Pinang

Bahan2:
1 kg mee laksa
Air garam yang mendidih (dicelur)
90 gm asam jawa (diperah airnya,ditapis)
1.2 leter air
4 keping asam gelugur
10 tangkai daun kesum (dipetik daunnya)

Bahan Hiasan:
1 biji sedang nenas (dikupas kulitnya,dibuangmata & empulurnya serta dipotong dadu)
500 gm timun ( dibuang kulitnya *& empulurnya & dihiris tipis bulat-bulat)
30 gm daun pudina
125 gm bawang besar (dipotong dadu)
5 batang lada hijau (dihiris tipis)
6 batang lada merah (dihiris tipis)
60 gm (daun bawang kucai)(dihiris halus)
2 sudu petis
¼ cawan air panas (dicampurkan)
1 tangkai bunga kantan(dibelah dua)
1 ½ sudu gula pasir
Garam secukup rasa
750 gm ikan parang (disiang)

Bahan Giling:
250 gm bawang merah
5 batang serai
2 cm kunyit hidup
15-20 batang lada kering (direndam & ditoskan)
2 cm belacan (dibakar)
1 ulas bawang putih

Cara2:
Masukkan air asam jawa,asam gelugur,daun kesum,bunga kantan,gula & garam ke dalam sebuah kuali enamel.
Didihkan selama 10 minit.
Masukkan ikan & kecilkan api.
Biarkan mendidih perlahan-lahan sehingga masak.
Kemudaian keluarkan dari kuah itu.
Sejukkan sedikit. Buangkan kulit & tulangnya serta kikis isinya.
Sementara itu, masukkan pes giling ke dalam kuah & terus didihkan perlahan-lahan selama 1 jam.
Keluarkan daun kesum & bunga kantan.
Masukkan semula isi ikan itu kedalam kuah.
Biarkan sampai mendidih & rasa garamnya.
Isikan sebahagian daripada mee laksa itu ke dalam sebuah mangkuk.
Tuangkan kuah panas itu ke atasnya & bubuh sedikit daripada tiap-tiap bahan hiasan.
Hidangkan segera sementara ia masih panas.

Laksa Kelantan Asli

Bahan2:
10 ekor ikan sardin
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
10 biji lada hitam
1 cm halia
½ kg santan pekat
1.5 liter air
garam
serbuk perasa
1 keping asam keping

Cara2:
Ikan direbus, dibuang tulang dan diblender.
Bawang putih, bawang merah dan halia diblender.
Lada hitam ditumbuk lumat.
Campurkan semua bahan blender dalam periuk dan tambahkan santan, air, garam, serbuk perasa dan asam keping.
Rebus di atas api sederhana hingga mendidih.
Kuah perlu dikacau agar tidak berketul.
Perlu diingtkan agar tidak dididih terlalu lama cukup sekadar mendidi sahaja.
Dimakan bersama laksa segar atau laksam.
Enak dimakan bersama ulam yang terdiri daripada taugeh, timun, daun kesum, bunga kantan dan kacang panjang (yang dipotong halus).

Bihun Nam Pla

Bahan2:
1 paket bihun (direndam),
½ cawan isi ayam dipotong kecil,
udang -terpulang banyak mana,
Cendawan( tak kisah apa2 cendawan),
6 biji cili api (ditumbuk)
½-1 biji bawang besar (dipotong bulat2)
1-2 susu besar sos ikan,
1 sudu sos tiram,
sedikit air
sedikit garam,
sedikit kiub pati ayam (ikut citarasa)
Taugeh,
Kobis,
boleh letak rencah lain
daging, sotong,fishball dll.

Cara2:
Panaskan minyak, masukkan cili api yang ditumbuk, isi ayam, udang,cendawan atau rencah lain dan sedikit air.
Kacau rata-rata dan masukkan sos ikan, sos tiram, garam, dan kiub pati ayam.
Kacau hingga sebati baru masukkan bawang besar tadi.
Tambah lagi sedikit air supaya bihun kelihatan basah atau lembab.
Kemudian masukkan taugeh dan kobis, kacau lagi jika bihun kering tambah air.
Enak dihidangkan bersama cili jeruk.
Manakala daun sup, daun bawang sebagai hiasan.

Bihun Istimewa

Bahan2:
1 paket bihun direndam supaya lembut
½ cawan isi ayam - potong kecil
½ cawan isi udang sederhana besar
½ cawan fish cake - potong kecil
1 batang carrot - hiris halus
1 mangkuk kobis - hiris halus

Bahan Kisar:
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci belacan
2 sudu besar udang kering
4 sudu besar cili kisar
garam

Cara2:
Tumis bahan kisar hingga cili betul-betul masak.
Masukkan isi ayam, udang dan fish cake - gaul hingga bahan tadi masak.
Masukkan carrot, kobis, garam. Tambah sedikit air jika gorengan terlalu kering.
Masukkan bihun dan gaul rata. Sedia untuk dihidang.
Hidang dengan cili potong atau cili jeruk, bawang goreng, telur dadar (yang dihiris halus, daun sup & daun bawang.
Jika bihun tadi terlalu kering, masukkan sedikit air untuk melembabkannya.

Mee Udang

Bahan2:
1 kati mi kuning
½ kati udang basah - bersaiz sederhana
10 tangkai cili kering - dikisar
2 biji bawang besar} kisar
2 ulas bawang putih} kisar
Sedikit belacan } kisar
3 camca teh sos cili
3 camca teh sos tomato
½ sudu teh gula pasir
4 batang sawi
½ kati taugeh
2 pokok daun bawang
2 tangkai daun sup
5 biji tahu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
5 biji cili masak
Limau kasturi
Sedikit bawang goreng

Cara2:
Rebus udang basah terlebih dahulu.
Kemudian toskan airnya asingkan ketepi.
Ambil kepala udang dan kisar.
Kemudian ambil air kepala udang tadi satukan dengan air rebusan yg sedia ada.
Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan.
Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.
Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu.
Begitu juga dengan mi kuning.
Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup.
Perahkan limau kasturi.
Segala bahan-bahan tertakluk kepada berapa orang yang hendak makan. Agak-agaklah.

Mee Bandung

Bahan2:
500 gm mee kuning (dicelur)
300 gm daging (dipotong)
300 gm daging ayam (dipotong)
300 gm udang
200 gm tauge
Garam & minyak masak
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 mangkuk stok ayam
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 biji limau kasturi
1 biji telur
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)

Cara2:
Panaskan minyak masak dalam periuk.
Tumiskan bawang putih, bawang merah & cili kisar hingga garing.
Masukkan stok ayam & biarkan mendidih.
Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram & garam.
Biarkan merenih perlahan-lahan.
Seterusnya, masukkan kacang tanah, udang, ayam, sawi, telur & masak selama 2 minit.
Masukkan mee & tauge ke dalam mangkuk.
Tuangkan kuah panas hingga penuh.
Bubuhkan cili merah, limau kasturi & daun bawang.

Kueteau Ladna Pedas

Bahan2:
100 gm kueteau
50 gm udang
50 gm sotong (dipotong)
50 gm daging ayam (dipotong)
1 tangkai sawi (dipotong)
sedikit kobis
1 cawan stok daging
2 sudu besar kicap pekat
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu besar tepung jagung + air
1 biji telur
Minyak masak & garam

Cara2:
Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali.
Masukkan kueteau & kicap pekat.
Gorengkan selama 2 minit.
Angkat & masukkan ke dalam mangkuk.
Tumiskan bawang putih hingga garing.
Masukkan sos tiram, sawi, kobis, ayam, sotong, udang, garam & stok daging.
Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung & masak hingga mendidih.
Tuangkan kuah ini ke atas kueteau tadi.

Tuesday, October 2, 2007

Agar Agar Batik

Bahan2:
1 paket agar agar
1200ml air
1 cawan susu pekat manis
RM1 gula merah masak bersama 2 cawan air campurkan gula putih secukup rasa
daun pandan

Cara2:
Rebus agar agar hingga hancur bersama daun pandan.
Asingkan suku bahagian kedlm periuk lain dan campurkan susu.
Biar mendidih sambil dikacau.
Tutup api dan tuang dalam acuan 4 segi. Biar beku.
Lebihan agar agar dicampurkan dengan air gula merah.
Hiris memanjang agar agar susu tadi dan susun selang seli dalam bekas lain sehingga habis
Tuang agar agar gula merah perlahan lahan kedalam susunan agar agar susu.
biarkan beku sebelum dihidangkan

Puding Kek Gulung

Bahan2:
30 gram agar-agar
1 tin susu cair
2 cawan gula
5 cawan air
2 biji telur (dipukul)
3 camca besar tepung kastard (bancuh dengan sedikit air)
2 sudu mentega
1 tin buah koktail
1 biji kek gulung
secubit garam
1 camca teh asen vanilla

Cara2:
Rendam agar-agar selama setengah jam.
Potong kek gulung.
Susun ke dalam loyang sehingga menutupi bahagian bawah dan tepi loyang.
Curahkan sirap buah koktail ke atas kek tadi sehingga agak masak.
Kemudian masak agar-agar bersama air dan secubit garam.
Masak sehingga agar-agar betul-betul hancur.
Masukkan gula. Kacau hingga mendidih.
Selepas itu masukkan susu cair, telur dan tepung kastard serta mentega.
Kacau hingga sebati. masukkan asen Vanilla.
Bila agak mendidih masukkan buah koktail.
Biarkan mendidih dan angkat.
Curahkan agar-agar tadi ke dalam loyang yang disusun kek.
Biarkan ia sejuk dan membeku.

Agar Agar Lapis

Bahan2:
2 bungkus agar-agar
2,000 ml air
50 g gula
½ cawan gula merah
¼ cawan susu pekat
Sedikit pewarna merah dan ungu
Loyang atau sebarang bekas agar-agar

Cara2:
Masak agar-agar bersama air dan gula hingga hancur.
Tapis dan bahagi agar-agar kepada empat bahagian.
Didihkan agar-agar bahagian pertama bersama gula merah.
Apabila masak, tapis dan ketepikan.
Masukkan susu pekat ke dalam agar-agar bahagian kedua, kacau dan ketepikan.
Untuk agar-agar bahagian ketiga dan keempat, campurkan pewarna merah dan ungu.
Bagi membentuk lapisan pertama, tuang agar-agar berwarna merah.
Biarkan agar-agar separuh keras, sebelum dituang agar-agar berwarna ungu, putih dan gula merah.

Panduan:
Jika agar-agar menjadi keras, bolehlah dikacau di atas api perlahan, sebelum dituang ke dalam bekas untuk membentuk lapisan.

Ayam Madu Bersos

Bahan2:
6 ketul ayam
2 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
1 cm halia
2 batang serai
½ biji bawang besar
6 ulas bawang putih
8 tangkai cili kering
4 sudu besar sos cili
8 sudu madu

Cara2:
Bersihkan ayam dan gaul bersama kunyit serta garam. Goreng hingga masak.
Kisar halia, bawang besar, bawang putih dan cili kering.
Tumis bahan kisar bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan serai yang diketuk hingga naik bau. Masukkan sos cili dan madu.
Rasakan garam dan bahan perasa. Gaul ayam hingga rata dan bolehlah dipadamkan api.

Ayam Masak Merah

Bahan2:
1 ekor ayam - potong 10 dan digoreng
1 biji bawang besar ]
3 ulas bawang putih ] ditumbuk halus
sedikit halia ]
1 biji bawang besar - di mayang bulat tebal
1/4 cawan cili kering yg dimesin halus - ikut kepedasan yg diingini
sos tomato/puri
sos cili
air asam jawa sedikit (terpulang nak letak boleh taknak pun tak per sebab
sos tomato pun dan masam sikit)
sedikit gula merah
garam dan pak aji secukup rasa
minyak utk menumis
air secukupnya

Cara:
Tumis bawang sehingga garing.
Masukkan cili kering dan biarkan ia pecah minyak dan masukkan sedikit gula merah.
Masukkan sos tomato dan sos cili. tumis lagi. masukkan air utk kuahnya.
Biarkan kuahnya mendidih masukkan garam dan pak aji dan juga bawang besar yg dimayang bulat.
Biarkan ia mendidih lebih kurang 2 minit dan masukkan ayam yg telah digoreng.

Monday, October 1, 2007

Bebola Sardin

Bahan2:
Roti
Biskut
Sardin
Tepung gandum
Susu F&N
Telur
Air
Garam
Ajinomoto
Minyak

Cara2:
Masukkan roti(dicarikkan),biskut(dihancurkan),ikan sardin(dihancurkan)kedalam bekas.
Kemudian masukkan tepung,air,telur,susu yang telah dicampurkan air,garam dan ajinomoto.
Gaulkan sehingga sebati.
Kemudian buatkannya seperti bebola.
Gorengkannya didalam kuali yang panas.
Cicahkannya bersama sos cili.

Cheese Loaf

Bahan2:
2 cawan tepung naik sendiri
½ camca teh garam
3 camca besar mentega
½ cawan celery yg dipotong dadu
1 labu bawang putih yg dihancurkan
1 cawan Cheddar cheese yg diparut
1 biji telur
½ cawan susu segar

Cara2:
Masukkan tepung naik sendiri dan garam kedalam mixing bowl.
Ramas mentega bersama tepung dan garam tadi.
Kemudian campurkan celery, bawang putih dan cheese tadi.
Gaulkan bahan2 tersebut. Kemudian masukkan telur dan susu.
Buat sampai jadi dough.
Buat bentuk memanjang dan masukkan dalam acuan loaf.
Bakar dalam oven 180 degrees sampai kuning selama lebih kurang 1 jam.
Bolehlah dihidangkan bersama jem atau kraft cream cheese spread

Corned Beef & Cheese

Bahan2:
sekeping burrito(menyerupai kulit popia)
mayonis
salad
tomato
mentimun
lobak merah
daging masin
sekeping keju

Cara2:
Letakkan sekeping burrito di atas pinggan yg leper.
Letakkan salad, mentimun,lobak merah,daging masin & keju di atasnya.
Tuangkan mayonis mengikut citarasa ke atas bahan tadi.
Gulungkan burrito tersebut & hidangkan.

Kek Badam

Bahan2:
250 gm mentega
150 gm gula kastor
5 butir telur
1 sudu kecil esen vanila
200 gm tepung naik sendiri
100 gm badam kisar

Cara2:
Pukul mentega, gula dan esen vanila hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu dan pukul.
Masukkan tepung naik sendiri dan serbuk badam.
Masukkan ke dalam acuan dan bakar selama 35 minit dengan suhu 175 darjah Celcius.

Ben's Flourless Cheesecake

Bahan2:
Crust:
- 250g bread crumb
- 125g butter
- 2 sudu besar gula
- setengah sudu kecil serbuk kayu manis

Filling:
- 3 250g cream cheese
- 1 cawan gula
- 5 biji telur
- satu setengah sudu kecil vanila

Topping:
- 3 cawan sour cream
- setengah cawan gula
- satu setengah sudu kecil vanila

Cara2:
Crust:
Cairkan butter dan campurkan ke bread crumb. Gaul rata.
Masukkan gula dan serbuk kayu manis.Gaul Rata
Letakkan bahan crust ke seluruh bahagian tray ( dasar dan tepi )
Boleh mula panaskan oven di 150 darjah Celcius.

Filling:
Lembutkan cream cheese sehingga cukup lembut untuk digaulkan dengan mixer.
Guna mixer untuk gaul cream cheese sehingga lembut.
Masukkan gula dan gaul.
Campur telur sebiji demi sebiji dengan mixer dalam kelajuan sederhana.
Tambahkan vanila.
Letakkan ke atas crust.
Masukkan ke dalam oven selama 50 minit.

Topping:
Pukul sour cream sehingga fluffy.
Campur gula dan vanila dan pukul sehingga sebati, putih dan licin (tiada lagi rasa kasar gula pada jari)
Apabila filling sudah dibakar selama 50 minit, letak topping di atas filling dan masukkan ke dalam oven selama 5 minit dengan suhu yg sama.

Keluarkan cheesecake dari oven dan biarkan sehingga sejuk. Masukkan ke dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam setengah.

Cadangan Hidangan:
Buah peach yang dipotong bulat boleh diletak di atas cheesecake.
Filling boleh dicampurkan dengan cashew atau macadamia yang dipotong nipis (bukan dipotong kecil-kecil) setelah semua bahan telah digaulkan dgn mixer. Jangan digaul kacang menggunakan mixer.

Biskut Bertih Jagung Rangup

Bahan2:
150 gm mentega
75 gm gula kastor
30 gm badam cincang
60 gm bertih jagung (diramas sedikit)
50 gm coklat cip
1 sudu teh esen vanila
150 gm tepung gandum
Ceri hijau untuk hiasan

Cara2:
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Masukkan badam cincang, bertih jagung, coklat cip dan esen vanila.
Akhir sekali masukkan tepung gandum dan gaul sebati.
Ambil sedikit adunan dan bulatkan.
Sapu kuning telur dan hias dengan ceri hijau.
Bakar hingga masak.

Biskut Comot Chocolate

Bahan2:
2 cawan mentega
2 cawan gula halus
2 biji kuning telur
3 cawan tepung jagung
3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
cooking chocolate
sekilo kacang tanah digoreng dan ditumbuk

Cara2:
Pukul mentega dan gula hingga sebati.
Masukkan telur dan kacau rata.
Masukkan esen vanilla dan kacau lagi.
Masukkan tepung jagung dan tepung gandum, kacau sebati hingga menjadi doh.
Bentukkan bulat-bulat dan bakar hingga kekuningan.
Masakkan cooking chocolate ke dalam periuk dan dipanaskan di atas air yang mendidih.
Setelah cooking chocolate cair, masukkan biskut yang telah dibakar tadi ke dalam periuk dan golekkan biskut dengan sudu di atas chocolate ini.
Keluarkan biskut ini dan golekkan ke atas kacang tanah yang telah ditumbuk.
Akhir sekali masukkan biskut ini kedalam paper cup.

Biskut Badam Berkismis

Bahan2:
1 ¼ cawan mentega
1 cawan gula
2 biji telur
½ cawan badam halus
½ cawan kismis hitam
½ cawan tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
Tepung gandum ikut lembut

Cara2:
Pukul rata mentega dan gula.
Masukkan telur dan kacau lagi.
Campur semua bahan lain dan tepung sedikit-sedikit hingga adunan lembut dan boleh dicanai.
Terap ikut acuan disukai.
Sapu kuning telur dan hiasi dengan badam.

Biskut Ayam

Bahan2:
100 gm tepung gandum
1 kiub pati ayam
60 gm mentega
100 gm kentang berperisa ayam (potato crips), dihancurkan
1 biji kuning telur
2 camca besar susu segar
1 camca besar susu segar (untuk disapu)
2 camca besar bijan

Cara2:
Ayak tepung ke dalam mangkuk.
Gaul dan ramaskan pati ayam bersama mentega hingga rata.
Masukkan serbuk kentang, telur dan susu.
Uli menjadi doh.
Bungkus adunan dengan plastik dan simpan 30 minit di dalam peti sejuk.
Kemudian canai doh dan potong segi empat 2 cm.
Susun di atas dulang bakar yang dilengser dengan sedikit mentega.
Sapu sedikit susu di atas adunan dan tabur bijan.
Bakar pada suhu 190'C hingga keperangan.

Sunday, September 30, 2007

Ais Krim Goreng

Bahan2:
1 bungkus roti
Serbuk Roti agak2 je
1 tupperwear Ais krim (tak kira apa rasa)
4 biji telor (Dipukul)
Air kosong - sikit je
Minyak untuk mengoreng

Cara2:
Mula2 basahkan roti cikit,masukkan ais krim ke dlm roti yang dibasahkan tadi.
Tutup roti sehingga menjadi bulat, tutup dengan menggunakan air
Selepas tu...golek dengan telor yang sudah di pukul
Dan salut dengan serbuk roti (golekkanlah dengan serbuk roti)
Bila minyak panas, golenglah dengan agak2 garing (api jangan besar sangat)

Biskut Arab

Bahan2:
500 gm tepung gandum
250 gm gula halus
250 gm minyak sapi

Cara2:
Gaulkan tepung dengan gula dan minyak sapi yang telah dicairkan hingga sebati.
Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan sebesar guli kemudian dileperkan sedikit.
Bakar hingga elok kuningnya. Setelah masak angkat dan disejukkan.
Kemudian digolekkan di atas gula halus.

Kek Chocolate Traffer

Bahan2:
200 gm gula
10 biji telur
80 gm mentega
150 gm tepung
50 gm serbuk coklat
200 gm coklat krim

Cara2:
Gaul gula, mentega dan tepung hingga naik.
Sambil itu, masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau.
Kemudian gaul bersama coklat.
Bakar dalam ketuhar hingga kek masak.
Kemudian tuangkan krim coklat keliling kek dan bakar lebih kurang 10 minit lagi. Kemudian hidangkan.

Kek Aiskrim Istimewa

Bahan2:
8 biji kuning telur
4 biji putih telur
110 gm tepung Superfine
120 gm gula halus
120 gm badam halus
60 gm air
2 camca sedang minyak jagung
50 gm badam cincang
60 gm coklat urai

Bahan-bahan A (untuk aiskrim):
40 gm gula halus
2 biji kuning telur
180 gm susu segar sejuk
1 camca teh vanila
Putar hingga pekat

Bahan-bahan B (untuk aiskrim):
180 gm krim putar
90 gm susu segar sejuk
1 camca teh vanila
Putar hingga pekat

Bahan-bahan C (untuk aiskrim):
80 gm gula halus
3 biji kuning telur
Dipukul hingga pekat

Bahan-bahan disapu di atas kek:
250 gm krim putar
100 gm susu segar

Cara2:
Kacau kuning telur bersama sebahagian gula hingga kembang.
Masukkan badam halus dan air.
Kacau hingga rata. Kacau putih telur bersama sebahagian lagi gula hingga pekat. Masukkan tepung dan adunan kuning telur. Kacau hingga rata.
Masukkan minyak jagung. Kacau lagi.
Tuang adunan ke dalam acuan 25.40 sm x 25.40 sm (10 inci x 10 inci). Bakar 30 minit. Apabila kek masak sejukkan dan belah dua.
Susun kek di dalam acuan berukuran 22.88 sm x 22.88 sm (7 inci x 7 inci).
Tuang setengah bahagian aiskrim yang dibubuh coklat urai dan letakkan kek di atasnya.
Tuang pula aiskrim yang dibubuh badam. Ratakan.
Kemudian simpan di dalam kotak dingin beku enam jam.

Cara membuat aiskrim:
Satukan bahan-bahan A, B dan C.
Kacau hingga sebati. Bahagi adunan dua bahagian.
Satu bubuh badam cincang bakar dan satu lagi bubuh coklat urai.

Cara membuat bahan-bahan untuk disapu di atas kek:
Sejukkan kedua-dua bahan dan pukul hingga pekat. Kemudian sapu pada seluruh kek.

Biskut Almond London

Bahan2:
16oz tepung gandum
3oz. Tepung jagung
2 sudu teh serbuk penaik (diayak sekali)
2 sudu besar susu tepung
secubit garam
9oz. mentega
3oz. Minyak sapi
1 biji telur
5oz. Gula halus
1 sudu teh esen vanila
Badam secukupnya
Coklat masak
Kertas cawan

Cara2:
Mentega, minyak sapi dan gula diputar hingga kembang
Masukkan telur, dipukul sedikit, masukkan garam dan esen vanilla.
Masukkan tepung yang diayak, kacau dengan senduk kayu hingga sebati.
Ambil adunan sebesar guli, leperkan sedikit.
Bubuh sebiji badam, tutup dan bentukkan bujur.
Bakar hingga masak, sejukkan. Cairkan coklat masak diatas air yang mendidih hingga hancur dan licin
Bubuh sebiji biscut didalam kertas cawan. Akhir sekali sapu coklat cair diatas biskut.
Taburkan sedikit badam cincang. Biarkan coklat itu betul-betul kering.