Monday, November 26, 2007

Bubur Pedas

Bahan2:
1 peket perencah bubur pedas
200g udang
200g daging (direbus terlebih dahulu)
sedikit suhoon di kerat2
sekeping fucuk di potong kecil
santan
air
terung panjang (cincang halus)
petola (cincang halus)
baby corn (cincang halus)
daun mengkudu (di hiris nipis & direndam air suam untuk menghilangkan pahit)

Bahan B
3 ulas bawang merah
segengam udang geragau
garam

Cara2:
Tumis bahan B sampai naik bau dan agak garing, masukan daging, masak daging sehingga agak empuk, masukan udang & rempah bubur pedas, kemudian masukan air.
Setelah air mendidih, masukan sayur2(sayur, sohoon, fucok etc) tersebut.
Masak sehingga sayur tersebut agak layu dan masukan santan berserta garam secukup rasa.
Masak sehingga santan menggelegak dan sedia untuk dimakan

Bubur Suji

Bahan2:
1 cawan tpg suji ( didigoreng tanpa minyak hingga keemasan)
½ cawan gula
1 liter susu segar (boleh juga digunakan susu dalam botol spt dutchlady @ foremost)
sedikit kismis
sedikit gajus
2 sudu minyak sapi

Cara2:
Panaskan 1 liter susu segar
Setelah agak mendidih, kurangkan api dan masukkan gula
Kacau sebentar dan biarkan mendidih atas api yg paling perlahan
Sementara itu, panaskan minyak sapi dalam kuali kecil dan tumis kismis serta kacang gajus (hingga keemasan)
Kemudian masukkan tumisan bersama minyak sapi td kedalam susu yang sedang dimasak
Akhir sekali masukkan tpg suji sedikit demi sedikit sambil mengacau
Renehkan bubur sehingga mendidih.

Bubur Pedas Sarawak

Bahan2:
1 bungkus rempah bubur pedas(mungkin hanya terdapat di Sarawak sahaja)
1 biji keledek (saiz sederhana)
250 gram udang (boleh digantikan daging atau ayam)
3 batang kacang panjang
1 biji terung panjang
sedikit udang kering
1 batang serai
sedikit suun.
3-4 batang jagung muda
sedikit daun cekur manis
2 helai daun kunyit
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2-3 biji cili merah
1 cm belacan

Cara2:
Tumis bawang merah,bawang putih,belacan,udang kering dan cili yang telah ditumbuk halus.
Setelah naik bau,masukkan serai,rempah bubur pedas dan air,masak hingga mendidih. Masukkan udang dan kesemua sayur-sayuran.
Akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa.
Masak sehingga agak pekat sedikit barulah dihidangkan.

Bubur Putih Mudah

Bahan2:
1 Cawan Beras(dibasuh bersih)
½ Sudu Besar Margerin
1 ulas Bawang Putih(dicincang halus)
½ inci Halia (dihiris)
Sedikit isi ayam (didadu kecil)
Sedikit daging (didadu kecil)
Sedikit Lobak Merah(didadu)
1 Biji kecil Kentang (didadu)
dan jika suka sediakan sayuran yang anda suka makan
Air untuk mereneh
garam secukup rasa
Daun Sup dan Daun Bawang (sebagai penaik bau dan rasa)-dihiris halus

Cara2:
Masukkan Margerin ke dalam periuk sederhana besar yang telah panas.
Tumis Halia dan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan isi daging dan isi ayam. Tunggu hingga isi ini masak.
Masukkan sayuran seperti lobak merah dan kentang. Tunggu hingga separuh empuk.
Masukkan beras. Kacau sebati dan di masukkan air. Air perlulah lebih banyak daripada beras.
Jangan biarkan ia kering,sentiasa pastikan ianya cukup air dan tunggu hingga nasik betul-betul menjadi bubur..
Masukkan daun bawang dan daun sup dan garam secukup rasa.

Bubur Sum Sum

Bahan2:
1 mangkuk tepung beras
1 biji kelapa(diperah sehingga santan
cair)
daun pandan
sedikit garam

Kuah:
Gula melaka }masak gula melaka bersama
Air }air sehingga cair.

Cara2:
Tepung beras dicampurkan dengan santan.
Kemudian kacau hingga sebati biarkan cair.
Bila sudah sebati @ rata(tidak berketul-ketul) tenggekkan di atas api yang sederhana. Masukkan daun pandan n garam secukup rasa(lemak).
Kacau selalu kemudian masak sehingga pekat.
Bila sudah masak, sejukkan di dalam bekas hidangan.
Kemudian boleh makan bersama kuah yang disediakan.

Pengat Durian

Bahan2:
2 mangkuk isi durian
1 biji kelapa parut
2 keping gula melaka
2 senduk gula pasir (mengikut rasa)
2 helai daun pandan
Sedikit garam

Cara2:
Isi durian disiat-siat menjadi kecil mengikut kesukaan anda.
Masukkan isi durian ke dalam periuk bersama gula melaka dan gula pasir.
Kemudian, jerangkan ke atas api dan kacau perlahan-lahan hingga empuk.
Perah santan kelapa anggaran dua mangkuk kemudian masukkan ke dalam periuk tadi bersama daun pandan.
Masukkan juga sedikit garam secukup rasa.
Kacau perlahan-lahan hingga mendidih, kemudian sesuaikan rasanya.
Setelah cukup masak bolehlah diangkat.

Moi Saderi

Bahan2:
2 sudu besar minyak
½ sudu teh serbuk lada hitam
3 cawan air
½ cawan beras
2 labu bawang besar
Garam secukup rasa

Cara2:
Mayang bawang besar nipis-nipis dan goreng hingga kuning.
Lecek bawang.
Basuh beras bersih-bersih dan jerang bersama bawang lecek.
Masak hingga beras kembang seperti bubur lambuk.
Masukkan garam.
Potong daun saderi 1.5 cm.
Apabila menghidang, taburkan serbuk lada dan daun saderi.

Pengat Buah Melaka

Bahan2:
1 kilo tepung pulut
gula melaka secukupnya
1 biji kelapa - ambil santan (2mangkuk)
1 sudu pewarna hijau (atau air pandan)
Air secukupnya utk menguli
2 helai daun pandan
2 senduk gula
2 sudu sagu biji
½ cwn susu cair
1 mangkuk air utk rebus sagu biji

Cara2:
Langkah Pertama:
Uli tepung pulut bersama air pandan/air + pewarna hijau sehingga menjadi doh.
Gula melaka dipotong kecil.
Bentuk bulat, gula melaka sebagai inti. (seperti kuih buah melaka).
Kemudian, panaskan air untuk rebus buah melaka tersebut. Setelah timbul, baru diangkat dan ditoskan airnya.

Langkah kedua:
Masak sagu biji dengan air.
Setelah kembang, masukkan santan, daun pandan, gula dan susu cair.
Apabila mendidih, masukkan buah melaka tadi.
Matikan api selepas 5 minit. Sejukkan.

Kek Strawberry Dengan Yogurt

Bahan2:
Bahan-bahan untuk kek sponge:
200 gm telur
140 gm gula
140 gm tepung

Bahan-bahan untuk strawberry cream:
100 gm kuning telur
500 gm yogurt
500 gm perasa strawberry
20 gm gelatin
700 gm whipped cream

Cara2:
Telur dan gula dipanaskan seketika kemudian dipukul hingga sebati.
Masukkan tepung yang telah diayak dan dikacau hingga sebati.
Masukkan adunan yang telah siap ke dalam acuan yang telah dialas kertas minyak.
Bakar dalam ketuhar dengan suhu kepanasan 200C hingga masak.
Untuk membuat krim strawberi pula, kuning telur dan gula dipukul hingga menjadi hancur.
Campurkan yogurt dan perasa strawberry kemudian masukkan ke dalam adunan kuning telur. Kacau hingga sebati.
Adunan ini sebaiknya disimpan dan diketepikan.
Whipped cream dan gelatin yang telah dipekatkan dicampurkan dan ketepikan seketika.

Kek Span Sarang Lebah

Bahan2:
3 cawan tepung gandum
2 cawan gula (di buat gula hangus)
2 cawan air guna utk buat gula hangus
3 sudu marjerin di cairkan
3 tutup soda berkarbonat(di gaul dgn tepung)
9 biji telur
½ tin susu pekat manis

Cara2:
Pertama sekali gula di buat gula hangus dan sejukkan.
Cairkan marjerin di ats api dan masukkan dlm bekas serta di kacau dgn senduk sehingga sejuk.
Masukkan susu sambil di kacau lagi seterusnya masukkan telur satu persatu dan di pukul dgn senduk sehingga telur kembang.
Akhir sekali masukkan gula hangus dan tepung yg digaul dgn soda.
Bakar dalam periuk lubang tengah yg telah dipanaskan di ats dapur gas selama 20 minit.

Kek Sisik Ikan

Bahan2:
BAHAN A
10 biji kuning telur
2 biji putih telur
250gm gula halus
1 sudu makan ovallete
75ml air sejuk
1 tin seri kaya
½ botol kecil horlicks
250gm tepung hong kong
300gm mentega, dipukul bersama
4 sudu makan susu pekat manis
4 bungkus manisan masam manis (Hawflakes)

Cara2:
Pukul bahan A sehingga kembang.
Kemudian kaup balikkan tepung dan kacau hingga sebati.
Masukkan mentega yang telah dikacau hingga rata dan sebati.
Bakar 4 sudu makan adunan hingga masak.
Kemudian cucuk mencondong buah manisan ke atas lapisan kek.
Kemudian masukkan 4 sudu makan adunan lagi dan bakar, buat 2 lapis baru dicucuk lagi dengan manisan.
Ulang proses tadi hingga habis.

Kek Terbalik Nanas

Bahan2:
250g Majerin
200g gula halus
4 biji telur
1 camca teh vanila
200g tepung gandum
1 camca teh serbuk penaik

*hiasan
-kepingan nenas(tin)
-ceri

Cara2:
Putar majerin dan gula.
Masukkan telur satu persatu.
Masukkan esen vanila
Masukkan tepung gandum dan gaul hingga rata.
Kepingan nanas dan ceri disusun dalam loyang.
Adunan tadi dituang ke dalam loyang.
Bakar dalam ketuhar 180 darjah celcius selama 40 minit.

Kek Tembikai

Bahan2:
sudu teh vanila
7 biji telur ayam
1 tin kecil marjerin
1 tin planta gula pasir
50sen koci hitam
2 tin planta tepung gandum
1 camca teh baking powder
pewarna merah & hijau

Cara2:
Pukul marjerin & gula hingga kembang.
Masukkan sebiji demi sebiji telur.
Bila sebati masukkan tepung yang sudah diayak dengan baking powder.
Kacau hingga sebati.
Ambil 2 cawan adunan itu dan warnakan hijau.
Selebihnya diwarnakan merah.
Tuang adunan merah ke dalam acuan kecil & bakar hingga masak.
Angkat & masukkan ke dalam adunan hijau. Bakar lagi hingga masak.
Angkat potong dan letakkan koci ditengahnya.

Kek Teluk Batik

Bahan2:
Bahan A
1 Ketul Buttercup
1 packet Biskut Marie
1 Cawan Gula
1 Cawan Air
1 biji telur

Bahan B
4 Table Spoon Milo
3 Table Spoon Koko Powder
2 Table Spoon Nescaffe
1 Cawan Air

Cara2:
Gaulkan semua Bahan B. Biskut Marie dipatah-patah 4 bahagian.
Masak Bahan A kecuali telur. Setelah Buttercup & gula cair dan mendidih, masukkan telur yg dipukul ke dalam adunan. Setelah sebati, masukkan Bahan B dan kacau hingga sedikit pekat.
Akhir sekali masukkan biskut yg tlh dipatah 4 dan kacau. Setelah biskut ala ala lembut, mampatkan di dalam loyang.

Muffin Blueberi

Bahan2:
Tepung Berserbuk Penaik "Blue Key" 300g(1/3 kotak)
Gula kastor 150g (2/3 cawan)
Susu tepung(kecuali Anlene) 15g (2 sudu makan)
Lemak/Marjerin 120g (½ cawan)
Madu 30g (5 sudu makan)
Telur 90g (2 biji telur)
Air 165g (¾ cawan)
Perasa Vanila 3g (½ sudu teh)

Cara2:
Panaskan oven pada suhu 180 darjah selsius(C)/350 Farenheit)
Pukul gula, susu tepung,mentega/marjerin bersama madu hingga kembang.
Masukkan telur secara perlahan-lahan sehingga habis.
Ayak tepung berserbuk penaik "Blue Key" dan masukkan ke dalam adunan tadi silih berganti dengan air sehingga habis tepung itu.
Kisar bersama buah-buahan yang digunakan untuk membuat inti.
Letakkan adunan itu ke dalam acuan muffin atau ke dalam acuan kek mangkuk.
Masukkan ke dalam oven selama 20-25minit.