Bahan2:
1/2 pound daging cincang
sayur campur
cili kering yg telah digiling
bawang putih- cincang
bawang merah-cincang
udang kering
makaroni
puri tomato/sos tomato
green pepper-cincang
Cara2:
Rebus makaroni yg jenis kecil tu. ketepikan
Tumis bawang putih dan bawah merah sampai naik bau
Masukkan cili giling, nak pedas, letaklah banyak. kalau nak kasi budak makan, tak payah letak.
Masukkan daging cincang, udang kering. biarkan ia masak.masukkan tomato puri/sos tomato
Agak-agak dah naik bau tu, masukkan makaroni dan sayur campur dan green peper .
Hiaskan dengan bawang goreng dan daun sup
Sunday, August 23, 2009
Resepi Campuran
KENTANG PUTAR (MASHED POTATO)
Bahan2:
1 kg kentang
1/4 cawan susu segar
2 sudu besar mentega
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
garam secukup rasa
Cara2:
Kentang dikupas dan dipotong 4 kemudian direbus di dalam air mendidih bersama garam sehingga empuk.
Setelah empuk, toskan kemudian lenyekkan di dalam periuk tadi ketika kentang masih panas
Letak kembali periuk atas dapur dgn api yg sederhana sambil itu masukkan susu, serbuk lada hitam dan mentega, lenyekkan bersama kentang tadi sehingga gebu dan sebati.
Sedia untuk dihidangkan
DAGING PANGGANG BLACK PEPPER
Bahan2:
1 kg daging batang pinang }dihiris nipis setebal 2 cm
3 ulas bawang putih } ditumbuk halus
1 sudu besar lada hitam } ditumbuk halus
2 sudu besar sos plum
garam secukup rasa
Cara2:
Daging dicuci bersih kemudian digaul dgn bahan lain dan diperap selama 5-6 jam didalam peti ais.
Susunkan daging ke dalam dulang pembakar
Panggang daging di dalam oven pd suhu 180'C atau digrill sehingga masak sambil dibalik-balikkan daging tersebut
Penting jgn terlampau lama masak nanti daging kurang moist
Air yg keluar dr daging tadi disimpan utk dijadikan gravy.
GRAVY
Bahan2:
air lebihan daging black pepper tadi
sedikit tepung jagung dibancuh dgn 1 cawan air
garam secukup rasa
Cara2:
Campurkan semua di dalam periuk kemudian panaskan sehingga mendapat kuah yg pekat.
GRAVY VERSI KE-2
Bahan2:
200 g tulang lembu
2 cawan air
1 labu bawang besar }dipotong dadu
1 batang carrot }dipotong kecil
1 batang celery }dipotong kecil
sedikit tepung jagung
sedikit serbuk lada hitam
Cara2:
Tulang lembu dipanggang didalan oven sehingga perang kemudian direbus bersama carrot, bawang besar, celery dan lada hitam sehingga mendidih dan air menjadi berkurangan
Tapis stok tersebut kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dengan sedikit air kemudian kacau sebati
Didihkan selama 10 minit. Setelah agak pekat boleh dihidangkan bersama mashed potato.
Bahan2:
1 kg kentang
1/4 cawan susu segar
2 sudu besar mentega
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
garam secukup rasa
Cara2:
Kentang dikupas dan dipotong 4 kemudian direbus di dalam air mendidih bersama garam sehingga empuk.
Setelah empuk, toskan kemudian lenyekkan di dalam periuk tadi ketika kentang masih panas
Letak kembali periuk atas dapur dgn api yg sederhana sambil itu masukkan susu, serbuk lada hitam dan mentega, lenyekkan bersama kentang tadi sehingga gebu dan sebati.
Sedia untuk dihidangkan
DAGING PANGGANG BLACK PEPPER
Bahan2:
1 kg daging batang pinang }dihiris nipis setebal 2 cm
3 ulas bawang putih } ditumbuk halus
1 sudu besar lada hitam } ditumbuk halus
2 sudu besar sos plum
garam secukup rasa
Cara2:
Daging dicuci bersih kemudian digaul dgn bahan lain dan diperap selama 5-6 jam didalam peti ais.
Susunkan daging ke dalam dulang pembakar
Panggang daging di dalam oven pd suhu 180'C atau digrill sehingga masak sambil dibalik-balikkan daging tersebut
Penting jgn terlampau lama masak nanti daging kurang moist
Air yg keluar dr daging tadi disimpan utk dijadikan gravy.
GRAVY
Bahan2:
air lebihan daging black pepper tadi
sedikit tepung jagung dibancuh dgn 1 cawan air
garam secukup rasa
Cara2:
Campurkan semua di dalam periuk kemudian panaskan sehingga mendapat kuah yg pekat.
GRAVY VERSI KE-2
Bahan2:
200 g tulang lembu
2 cawan air
1 labu bawang besar }dipotong dadu
1 batang carrot }dipotong kecil
1 batang celery }dipotong kecil
sedikit tepung jagung
sedikit serbuk lada hitam
Cara2:
Tulang lembu dipanggang didalan oven sehingga perang kemudian direbus bersama carrot, bawang besar, celery dan lada hitam sehingga mendidih dan air menjadi berkurangan
Tapis stok tersebut kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dengan sedikit air kemudian kacau sebati
Didihkan selama 10 minit. Setelah agak pekat boleh dihidangkan bersama mashed potato.
Subscribe to:
Posts (Atom)
Others Recipes
- Agar2 Dan Puding (9)
- Bihun/Mihun (4)
- Biskut (19)
- Bubur (11)
- Deserts (9)
- Kek (15)
- Kueteau (1)
- Kuih Muih (6)
- Laksa (3)
- Makanan Ringan (1)
- Masakan Antarabangsa (3)
- Masakan Ayam (12)
- Masakan Daging (7)
- Masakan Laut (1)
- Masakan Telur (4)
- Mee (6)
- Roti (7)
- Sup (8)