Bahan2:
2 bungkus agar-agar
2,000 ml air
50 g gula
½ cawan gula merah
¼ cawan susu pekat
Sedikit pewarna merah dan ungu
Loyang atau sebarang bekas agar-agar
Cara2:
Masak agar-agar bersama air dan gula hingga hancur.
Tapis dan bahagi agar-agar kepada empat bahagian.
Didihkan agar-agar bahagian pertama bersama gula merah.
Apabila masak, tapis dan ketepikan.
Masukkan susu pekat ke dalam agar-agar bahagian kedua, kacau dan ketepikan.
Untuk agar-agar bahagian ketiga dan keempat, campurkan pewarna merah dan ungu.
Bagi membentuk lapisan pertama, tuang agar-agar berwarna merah.
Biarkan agar-agar separuh keras, sebelum dituang agar-agar berwarna ungu, putih dan gula merah.
Panduan:
Jika agar-agar menjadi keras, bolehlah dikacau di atas api perlahan, sebelum dituang ke dalam bekas untuk membentuk lapisan.
Tuesday, October 2, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Others Recipes
- Agar2 Dan Puding (9)
- Bihun/Mihun (4)
- Biskut (19)
- Bubur (11)
- Deserts (9)
- Kek (15)
- Kueteau (1)
- Kuih Muih (6)
- Laksa (3)
- Makanan Ringan (1)
- Masakan Antarabangsa (3)
- Masakan Ayam (12)
- Masakan Daging (7)
- Masakan Laut (1)
- Masakan Telur (4)
- Mee (6)
- Roti (7)
- Sup (8)
No comments:
Post a Comment