Bahan2:
300 gm tepung beras pulut
½ biji kelapa parut yang telah dibuang kulit arinya
Gula secukup manis
Air secukup adunan
Cara2:
Kelapa dimasak dengan air sehingga mendidih setelah itu masukkan gula sambil dikacau-kacaukan lagi sehingga rata.
Bila gula telah larut masukkan tepung pulut sedikit-sedikit ke dalam campuran air gula dan dikacau sehingga adunan dapat dibentuk.
Kemudian angkat adunan dan bentukkan bulat-bulat.
Setelah itu golekkan sehingga rata di atas sedikit tepung pulut.
Buat begini semuanya sehingga adunan selesai digunakan.
Setelah itu bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
Thursday, November 22, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Others Recipes
- Agar2 Dan Puding (9)
- Bihun/Mihun (4)
- Biskut (19)
- Bubur (11)
- Deserts (9)
- Kek (15)
- Kueteau (1)
- Kuih Muih (6)
- Laksa (3)
- Makanan Ringan (1)
- Masakan Antarabangsa (3)
- Masakan Ayam (12)
- Masakan Daging (7)
- Masakan Laut (1)
- Masakan Telur (4)
- Mee (6)
- Roti (7)
- Sup (8)
No comments:
Post a Comment