Thursday, November 22, 2007

Talam Keledek

Bahan2:
300 gm keledek (direbus dan dilecek halus)
230 gm gula
70 gm tepung ubi
35 gm tepung beras
1 sudu teh garam
50 gm tepung beras boh
300 ml santan pekat
Sedikit esen vanila
Sedikit pewarna kuning
80 mg tepung ubi
30 gm tepung beras
2 sudu teh garam
½ sudu teh esen vanila
30 gm tepung beras boh
450 ml santan cair

Cara2:
Satukan semua Bahan A dan bancuh hingga sebati. Ketepikan.
Untuk Bahan B, bancuh kesemuanya hingga sebati.
Susun acuan kuih lompang di dalam kukusan.
Tuang adunan Bahan A, separuh acuan dan kukus 15 minit.
Apabila masak, tuang separuh lagi adunan Bahan B dan kukus 12 minit atau sehingga masak.

No comments:

Others Recipes