Wednesday, November 21, 2007

Rendang Pedas Ayam

Bahan2:
1 ekor ayam
3 biji kelapa (ambil secawan kelapa parut untuk kerisik)
20 biji cili kering
15 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 batang serai (dititik)
1 helai daun kunyit
Garam
Minyak untuk menumis

Cara2:
Ayam hendaklah dilayur sebelum disiang.
Potong ikut suka hati.
Cili, bawang, halia, lengkuas digiling halus.
Kelapa diperah & ambil 3 mangkuk santan.
Panaskan minyak & masukkan bahan-bahan tadi sampai naik baunya.
Masukkan santan & masak sampai pekat sedikit.
Kemudian masukkan serai, daun kunyit, ayam & garam.
Kacau selalu supaya tidak melekat sampai ayam empuk.
Bubuh kerisik, kacau sampai kering.

No comments: