Bahan2:
1 ekor ayam
3 biji kelapa (ambil secawan kelapa parut untuk kerisik)
20 biji cili kering
15 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 batang serai (dititik)
1 helai daun kunyit
Garam
Minyak untuk menumis
Cara2:
Ayam hendaklah dilayur sebelum disiang.
Potong ikut suka hati.
Cili, bawang, halia, lengkuas digiling halus.
Kelapa diperah & ambil 3 mangkuk santan.
Panaskan minyak & masukkan bahan-bahan tadi sampai naik baunya.
Masukkan santan & masak sampai pekat sedikit.
Kemudian masukkan serai, daun kunyit, ayam & garam.
Kacau selalu supaya tidak melekat sampai ayam empuk.
Bubuh kerisik, kacau sampai kering.
Wednesday, November 21, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Others Recipes
- Agar2 Dan Puding (9)
- Bihun/Mihun (4)
- Biskut (19)
- Bubur (11)
- Deserts (9)
- Kek (15)
- Kueteau (1)
- Kuih Muih (6)
- Laksa (3)
- Makanan Ringan (1)
- Masakan Antarabangsa (3)
- Masakan Ayam (12)
- Masakan Daging (7)
- Masakan Laut (1)
- Masakan Telur (4)
- Mee (6)
- Roti (7)
- Sup (8)
No comments:
Post a Comment