Thursday, October 18, 2007

Sup Cendawan Berkrim

Bahan2:
4 sudu tepung gandum
cendawan butang dibahagi 2 [satu dikisar halus satu lagi potong halus]
1 biji bawang besar[dikisar]
3 biji bawang putih[dikisar]
2 biji kentang [dipotong dadu kecil]
serbuk lada hitam
garam
gula
air

Cara2:
Tumis bawang besar, bawang putih sehingga kuning dan naik bau.
Masukkan kentang dan tunggu sehingga empuk.
Kemudian masukkan cendawan yang dikisar.
Biarkan seketika. Masukkan tepung gandum yg telah dibancuh sambil kacau berterusan [mungkin akan berketul jika tidak dikacau]
Masukkan cendawan yg dopotong halus.
Kemudian masukkan sedikit garam , gula secukup rasa.
Masukkan sedikit serbuk lada hitam mengikut selera.
Biarkan sehingga mendidih.
Potong sedikit daun pasli dan juga daun bawang goreng di tengah.
Makan semasa panas

No comments: