Thursday, October 18, 2007

Sup Ayam Tomato Pedas

Bahan2:
1 ekor ayam (potong 16)
10 ulas bawang merah (hiris & goreng)
Daun sup (hiris)
3 sudu besar tomato puree
1 paket Rempah sup bunjut Adabi
3 batang serai dititik
2 kiub ayam Knorr
1 mangkuk cendawan butang (belah dua)
Sebatang carrot (hiris memanjang - 2 cm)
Satu mangkuk bunga kobis
Air secukupnya (cukup untuk menenggelamkan ayam & sayuran sahaja)
Garam

Bahan dikisar halus:
15 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
3 cm (panjang) halia
2 sudu besar lada putih
6 tangkai cili padi

Cara2:
Tumis bahan kisar sehingga terbit bau.
Masukkan air, bunjut sup, serai, tomato puree dan kiub ayam.
Biarkan sehingga mendidih.
Masukkan ayam. Apabila ayam masak, masukkan carrot.
Biarkan 2 minit, masukkan cendawan dan bunga kobis.
Masak selama 2-3 minit. Angkat.
Apabila menghidang, taburkan bawang goreng dan daun sup.

No comments: