Bahan2:
250 g. mentega
125 g. marjerin
80 g. gula aising
1 biji telur
1 biji kuning telur
1 camt. esen vanila
525 g. tepung gandum } diayak
1½ camt. serbuk penaik }
200 g. badam (dibakar rangup)
mangkuk kertas secukupnya
Bahan Salut/Hiasan
200 g. coklat masakan (dihiris kecil)
1 camB. lemak sayuran
150 g. badam urai
Cara2:
Pukul enam bahan pertama hingga sebati.
Masukkan bahan ayak, uli menjadi doh lembut.
Pastikan tepung tidak dimasukkan sekaligus bimbang doh menjadi keras.
Jika ini terjadi, gaulkan dengan 1-2 camb mentega supaya ia kembali lembut.
Bulatkan sedikit adunan, isikan sebiji badam di dalamnya.
Bakar pada suhu 190 C hingga masak. Biar sejuk.
Cairkan coklat dan lemak sayuran di dalam mangkuk yang diletakkan atas periuk air mendidih perlahan.
Letak biskut dalam mangkuk kertas.
Sudukan coklat cair dan taburkan badam.
Biar coklat keras sebelum disimpan di dalam bekas.
Tuesday, October 16, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Others Recipes
- Agar2 Dan Puding (9)
- Bihun/Mihun (4)
- Biskut (19)
- Bubur (11)
- Deserts (9)
- Kek (15)
- Kueteau (1)
- Kuih Muih (6)
- Laksa (3)
- Makanan Ringan (1)
- Masakan Antarabangsa (3)
- Masakan Ayam (12)
- Masakan Daging (7)
- Masakan Laut (1)
- Masakan Telur (4)
- Mee (6)
- Roti (7)
- Sup (8)
No comments:
Post a Comment