Tuesday, October 16, 2007

Daging Masak Merah

Bahan2:
300 gm daging lembu
2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dititik)
125 gm sos tomato
4 sudu besar cili kering (dikisar)
Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis

Cara2:
Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk.
Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm.
Panasakan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya.
Masukkan cili kering.
Tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan sos tomato & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air.
Tambahkan sedikit garam & kicap cair.
Masak sehingga kuah agak kering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar.
Kacau seketika & angkat.

No comments: