Bahan2:
3 biji bwg besar
10 biji cili kering
Kicap manis (Habhal) setengah botol kecil
500gm daging lembu
10 ulas bwg kecil
garam
gula
asam jawa
Cara2:
Rebus daging sehingga hempuk.
Apabila daging sudah hempuk asingkan dari air nya.
Daging diperap bersama kicap manis selama setengah jam.
Bwg dan cili kering dikisar bersama air rebusan daging (agak air tersebut, jgn guna semua)
Setelah daging sudah sebati goreng daging tadi sehingga layu..
Kemudian tumiskan bhn yang telah dikisar tadi.
Akhir sekali masukkan sedikit garam, gula dan juga asam jawa.
Akhir sekali potong bwg kecil tadi untuk dijadikan bwg goreng.
Boleh dihiaskan dengan bwg goreng
Tambahan:
garam, gula dan asam jawa hendaklah mengikut cita rasa masing-masing.
Tuesday, October 16, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Others Recipes
- Agar2 Dan Puding (9)
- Bihun/Mihun (4)
- Biskut (19)
- Bubur (11)
- Deserts (9)
- Kek (15)
- Kueteau (1)
- Kuih Muih (6)
- Laksa (3)
- Makanan Ringan (1)
- Masakan Antarabangsa (3)
- Masakan Ayam (12)
- Masakan Daging (7)
- Masakan Laut (1)
- Masakan Telur (4)
- Mee (6)
- Roti (7)
- Sup (8)
No comments:
Post a Comment