Tuesday, October 16, 2007

Abon Surabaya

Bahan2:
Bahan giling:
4 labu bawang besar bersaiz sedang(dihiris)
1 ulas bawang putih
1 camca teh belacan (dibakar)
Sehiris lengkuas
2.5 cm halia
5 biji buah keras
1 camca teh gula
500 g daging lembu (direbus empuk)
½ biji kelapa (dibuang ari dan diparut)
½ biji kelapa (diparut dan diperah santan pekatnya)
Garam secukup rasa
½ cawan minyak kelapa\kacang

Cara2:
Tumbuk daging yang telah dimasak itu dengan anak lesung.
Siat-siatkan isinya dan gaulkan dengan kelapa parut serta bahan giling.
Campurkan santan dan garam secukup rasa.
Masak hingga kering dan kacaukan selalu.
Sejukkan sedikit kemudian tumbuk sehingga halus.
Pijarkan minyak hingga berasap.
Goreng campuran yang ditumbuk itu hingga kering sambil dikacau cepat-cepat.
Angkat dari api dan masukkan ke dalam sebuah penapis.
Tekan-tekankan supaya keluar minyak yang berlebihan.
Biarkan hingga betul-betul sejuk sebelum disimpan.

No comments: