Bahan2:
1 cawan tepung jagung
½ cawan tepung beras
7 cawan santan
2 helai daun pandan
Sedikit garam
Untuk sirap:
2 cawan gula pasir
1 ½ cawan air
2 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
Sedikit pewarna merah
Cara2:
Campurkan tepung jagung dan tepung beras ke dalam mangkuk besar dan gaul rata. Buatkan lubang di tengah-tengahnya dan tuangkan santan perlahan-lahan, sambil mengacau adunan supaya tidak bergentel.
Tuangkan santan hingga habis.
Kemudian masukkan garam dan daun pandan.
Jerang adunan tadi di atas api perlahan sambil kacau.
Teruskan mengacau hingga adunan menjadi pekat dan berkilat.
Tuangkan ke dalam acuan dan biarkan sejuk seketika hingga beku.
Sementara itu, masukkan gula pasir, air, bunga cengkih, daun pandan dan pewarna merah ke dalam bekas berasingan dan jerang hingga pekat.
Sejukkan. Keluarkan puding sumsum daripada acuan dan tuangkan sirap di atasnya. Hidangkan sejuk.
Sunday, December 2, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Others Recipes
- Agar2 Dan Puding (9)
- Bihun/Mihun (4)
- Biskut (19)
- Bubur (11)
- Deserts (9)
- Kek (15)
- Kueteau (1)
- Kuih Muih (6)
- Laksa (3)
- Makanan Ringan (1)
- Masakan Antarabangsa (3)
- Masakan Ayam (12)
- Masakan Daging (7)
- Masakan Laut (1)
- Masakan Telur (4)
- Mee (6)
- Roti (7)
- Sup (8)
No comments:
Post a Comment