Bahan2:
200 gm tauge, dicelur
4 biji kentang, dihiris dan digoreng
3 tangkai daun bawang
3 tangkai daun sup
1 cawan santan
Bawang goreng
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
3 helai daun salam
2 batang serai, dititik
10 biji bawang merah, rempah giling
6 ulas bawang putih, rempah giling
8 biji buah keras, rempah giling
3 sm cabe, rempah giling
2 sm kunyit hidup, rempah giling
1 camca sedang lada hitam, rempah giling
1 camca sedang ketumbar, rempah giling
2 cm lengkuas, rempah giling
Cara2:
Ayam direbus dan dagingnya disiat-siat.
Airnya diketepikan.
Panaskan minyak di dalam periuk.
Tumis rempah giling hingga wangi.
Masukkan daging ayam.
Kacau hingga rata.
Masukkan air rebusan ayam, santan, daun salam, serai dan garam.
Kacau lagi hingga sebati.
Biar hingga mendidih baru diangkat.
Ketika menghidang letakkan nasi impit, bergedel, tauge, kentang goreng, daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Kemudian tuangkan kuah.
Saturday, November 17, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Others Recipes
- Agar2 Dan Puding (9)
- Bihun/Mihun (4)
- Biskut (19)
- Bubur (11)
- Deserts (9)
- Kek (15)
- Kueteau (1)
- Kuih Muih (6)
- Laksa (3)
- Makanan Ringan (1)
- Masakan Antarabangsa (3)
- Masakan Ayam (12)
- Masakan Daging (7)
- Masakan Laut (1)
- Masakan Telur (4)
- Mee (6)
- Roti (7)
- Sup (8)
No comments:
Post a Comment