Sunday, April 26, 2009

American Style Mashed Potato

Bahan2:
Ubi Kentang
Butter
Fresh milk/cream
Ground Black Pepper
A pinch of salt(jika perlu)
Cheddar cheese(shredded/hiris) **jika mahu*

Cara2:
Bersihkan ubi kentang(buang kulit) tapi jgn dikerat.
Rebus ubi kentang sampai empuk.
Buangkan air rebusan tanpa mengeluarkan ubi kentang dari periuk.
Panaskan semula dgn api paling kecil. Instantly, masukkan butter dan susu/krim dan lecekkan ubi kentang. Masukkan ground black pepper dan garam jika perlu.
***Tambahkan dengan keju cheddar jika mahu*** kacau hingga sebati.

Perlu diingatkan, penggunaan susu/ krim, dan butter/margarine bergantung kpd kuantiti ubi kentang.
Adjust lah mengikut kesukaan masing2.
Jika mahu mashed potato very moist, lebihkan susu dan jika mahu kurangkan lemak, bolehlah substitute dgn susu kurang lemak,kurangkan sukatan butter, dan omit keju cheddar.

No comments: