Bahan2:
1 ekor ayam (potong 8)
5 biji buah keras (dikisar)
10 tangkai cili kering (dikisar)
10 tangkai cili merah (dikisar)
2 labu bawang besar
4 batang serai
1 cm lengkuas
1 cm halia
1 cm belacan
2 biji tomato
2 biji terung
5 batang bendi
2 kelopak lobak masin
Sedikit air asam jawa
4 keping asam keping
3 ikat daun kesum
4 ikat daun pudina
1 kuntum bunga kantan (dihiris)
Sedikit minyak untuk menumis
Gula & garam secukup rasa
Cara2:
Panaskan minyak, tumis bawang kemudian masukkan semua bahan yang telah dikisar tadi. Apabila telah wangi, masukkan air asam jawa, asam keping, daun kesum & daun pudina. Kemudian masukkan ayam yang telah dipotong tadi. Masukkan garam
& gula secukup rasa, masak ayam hingga naik bau.
Apabila ayam sudah hampir setengah masak masukkan terung, kemudian
masukkan bendi, lobak masin, lebihan daun pudina & akhir sekali taburkan bunga kantan di atasnya.
Monday, October 22, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Others Recipes
- Agar2 Dan Puding (9)
- Bihun/Mihun (4)
- Biskut (19)
- Bubur (11)
- Deserts (9)
- Kek (15)
- Kueteau (1)
- Kuih Muih (6)
- Laksa (3)
- Makanan Ringan (1)
- Masakan Antarabangsa (3)
- Masakan Ayam (12)
- Masakan Daging (7)
- Masakan Laut (1)
- Masakan Telur (4)
- Mee (6)
- Roti (7)
- Sup (8)
No comments:
Post a Comment